Republika e Shqiperise shtrihet ne Evropen jug-lindore dhe kufizohet nga Mali I Zi ne Veri-Perendim, Kosova ne veri-lindje, Republika e Maqedonise ne Lindje dhe nga Greqia ne Jug dhe Jug-Lindje. Ajo ka nje siperfaqe prej 28,748km2 dhe nje popullesi prej 2,893,005 banoresh. Ne perendim kufizohet nga bregdeti Adriatik dhe ne jug-perendim nga bregdeti Jon. Shqiperia eshte nje antetare e Kombeve te Bashkuara, NATO, OSCE, Keshilli I Evropes, Organizates Boterere te Tregtise dhe nje nga vendet themeluese te Bashkimit Mesdhetar. Shqiperia ka qene nje kandidat potencial per hyrjen e saj ne Bashkimin Europian qe prej Janari te 2003, dhe formalisht ka aplikuar per anetaresi ne BE qe prej Prillit te 2009.

Kryeqyteti I Shqiperise eshte Tirana, I cili eshte edhe qyteti me I madh. Tirana eshte gjithashtu edhe qendra ekonomike e vendit. Reformat e tregut te lire kane hapur dyert per investimin e te huajve, sidomos ne zhvillimin e energjise dhe te infrsatruktures. Ne kryeqytet jane pothuajse te gjitha institucionet kryesore publike dhe universitet si publik ashtu edhe privat, gjithashtu vlen edhe si qendra politike, ekonomike, kulturore ne vend.

  • Klima
  • Shqiperia ka klime mesdhetare ku cdo stine ka karakteristikat e saj, por ku mbizoteron klima e bute. Disa tipare te klimes variojne nga nje zone ne tjetren: Zonat bregdetare kane nje klime mesdhetare qendrore te bute, dimer me shira dhe vere e thate dhe e nxehte. Zonat alpine kane klime qendrore kontinentale me dimer te ftohte dhe me reshje debore dhe vere e bute. Vendet e uleta kane dimer te bute, ku temperaturat variojne rreth 7 grade dhe temperature mesatare ne vere 24 grade. Reshjet vjetore ne vendet e uleta variojne nga 1000mm deri 1500mm, me reshje me te medha ne very. Perafersisht 95% e reshjeve bien ne dimer dhe reshjet ne zonat malore jane me te dendura. Pervce shirave, Shqiperia eshte nje vend me shume diell. Ne pergjithesi mbizoteron nje klime e mire dhe e bute, qe favorizon aktivitetet jashte ne natyre. Shqiperia pozicionohet ne vend te dyte pas Spanjes, ne nje mesatare vjetore me me shume dite me diell.

  • Ekonomia
  • Qe prej renies se Komunizmit, ekonomia u zhvillua fillimisht nga industria e ndertimit dhe sherbimit, megjithate edhe turizmi ka luajtur nje rol shume te rendesishem kohet e fundit ne rritjen e ekonomise ne vend. Shume njerez jane kurioze te eksplorojne nje vend, kufijte e te cilit ishin mbyllur per shume vite gjate komunizmit. Duke pare zhvillimin e vazhdueshem e resorteve si verore ashtu edhe dimerore, njerez nga gjithe bota kane filluar ta mendojne Shqiperine si nje destinacion turistik. Turizmi ne Shqiperi karakterizohet nga trashegimia arkelologjike qe nga koha e Ilireve, Grekeve, Romakeve dhe Perandorise Otomane, nga plazhet e virgjera, topopografia e maleve, kuzhina e shijshme tradicionale Shqipetare, objektet e periudhes se luftes se dyte boterore, tradita unike ,mikpritja, si edhe atmosfera e vecante e fshatrave. Shqiperia ofron nje koleksion te shquar te atraksioneve unike, prej izolimit te vendit gjate periudhes komuniste si: Kodet e dikurshme te sjelljes ne zonat malore, fshatra te harruar arkeologjik ku koha duket te kete ndaluar aty.